Związana z tożsamością
Bogata w składniki odżywcze
Różnorodna
Naturalna
Japończycy jedzą produkty naturalne, świeże, często surowe, bardzo oszczędnie przyprawiane. Warunki geograficzne sprawiły, że na japońskim stole króluje ryż, przetwory soi, warzywa i skarby morza: ryby, wodorosty, krewetki, małże, skorupiaki, ośmiornice, kalmary. Obowiązuje zasada sezonowości, czyli sporządzania potraw ze składników, które przynosi ze sobą aktualna pora roku.
Najzdrowsza
Najlepsze świadectwo japońskiej kuchni wystawia zdrowie i długowieczność samych Japończyków. Specjaliści od żywienia zalecają by przynajmniej trzy razy w tygodniu jeść ryby morskie takie jak: tuńczyk, makrelę, łososia, halibuta czy sardynki. Warto wiedzieć, że omega-3 kwasy tłuszczowe zawarte w rybach oceanicznych hamują działanie prostaglandyn, których obecność upośledza zdolność układu immunologicznego do prawidłowego i wczesnego rozpoznania komórek rakowych.