Kuchnia japońska

Związana z tożsamością

Sushi to tradycyjna japońska potrawa z ponad tysiącletnią historią. Kuchnia japońska jest jedną z najważniejszych części japońskiej kultury. To nie tylko codzienna potrzeba zaspokojenia głodu, ale też mistyczny rytuał, działanie estetyczne, znalezienie harmonii z naturą i doskonała równowaga pomiędzy formą i treścią.

Bogata w składniki odżywcze

Bogata w białko, żelazo, witaminy, niskokaloryczna, prawie bez tłuszczu i cholesterolu. Jeżeli na ciepło, to głównie przez gotowanie w wodzie i na parze, albo bardzo krótkie smażenie. Zamiast soli, w kuchni japońskiej używany jest sos sojowy. Żywności nie mrozi się, przetwory robi się naturalnymi sposobami, kisząc i zakwaszając, bez konserwantów. Ulubionym napojem jest zielona herbata, której doskonały wpływ na zdrowie udowodniono już dawno.

Różnorodna

Japońska kuchnia operuje subtelnościami, to kulinarne haiku. Dania oparte są na smakach harmonijnych, zrównoważonych i naturalnych. Żaden składnik potrawy nie „zagłusza” pozostałych. Setki kulinarnych dzieł, za każdym zaś setki lat tradycji.

Naturalna

Japończycy jedzą produkty naturalne, świeże, często surowe, bardzo oszczędnie przyprawiane. Warunki geograficzne sprawiły, że na japońskim stole króluje ryż, przetwory soi, warzywa i skarby morza: ryby, wodorosty, krewetki, małże, skorupiaki, ośmiornice, kalmary. Obowiązuje zasada sezonowości, czyli sporządzania potraw ze składników, które przynosi ze sobą aktualna pora roku.

Najzdrowsza

Najlepsze świadectwo japońskiej kuchni wystawia zdrowie i długowieczność samych Japończyków. Specjaliści od żywienia zalecają by przynajmniej trzy razy w tygodniu jeść ryby morskie takie jak: tuńczyk, makrelę, łososia, halibuta czy sardynki. Warto wiedzieć, że omega-3 kwasy tłuszczowe zawarte w rybach oceanicznych hamują działanie prostaglandyn, których obecność upośledza zdolność układu immunologicznego do prawidłowego i wczesnego rozpoznania komórek rakowych.

Close Menu