Etykieta sushi

Atmosfera

Chociaz Sushi bary Sakana oferują przysmaki kuchni japońskiej, wnętrza Sakana nie obligują, jak nakazuje japońska tradycja, do pozostawiania butów w przedsionku. Siedzieć będziesz na wysokim krześle przy barze, a nie na macie przy niskim japońskim stole. Atmosfera sprzyja integracji i wspólnej zabawie.

Pałeczki

Warto opanować jedzenie pałeczkami. Po niewielkim treningu bez trudu będziesz chwytał (nie nabijał!) i przenosił porcje sushi.

Pierwszą, „nieruchomą” pałeczkę oprzyj na opuszkach palców środkowego i serdecznego i dociśnij nasadą kciuka. Drugą, „ruchomą” pałeczkę uchwyć kciukiem i palcem wskazującym. Spróbuj użyć ich jak szczypiec i dotknąć „ruchomą” pałeczką czubka dolnej, „nieruchomej”.

Maniery

Jeżeli jesteś z przyjaciółmi, zawsze nalewaj napoje (sake, herbatę) najpierw swoim sąsiadom.

Zastawa

Zastawa na której spożywasz sushi to specjalnie przygotowane ręczne wyroby ceramiczne opracowane dla „Sakany”. Gdy tylko zajmiesz miejsce, przed Tobą pojawi się nakrycie: para pałeczek na podstawce, mata, miseczka z zielonym chrzanem wasabi, pojemnik z sosem sojowym i miseczka do maczania w nim porcji sushi i sashimi, a także miseczka z płatkami marynowanego imbiru oraz pałeczki, które musisz rozłamać.

Wybór

Tradycyjnie, większość potraw japońskich jedzona jest pałeczkami, nawet zupy. Japończycy wyjadają nimi z miseczek makaron i inne składniki, resztę wypijają wprost z miseczki lub po prostu zostawiają. W przypadku zup mniej ortodoksyjni goście Sakany otrzymają piękne, ceramiczne łyżki. Większy wybór japońska etykieta pozostawia dla sushi. Gdy podstawkę z wybraną porcją zdejmiesz z łódeczki i postawisz przed sobą, możesz posłużyć się pałeczkami lub po prostu palcami.
Close Menu