ORDER ONLINE WITH HOME DELIVERY »
Cities
Restaurants
Cities
Restaurants
A SUSHI DICTIONARY
  • Gohan
  • The staple of Japanese cuisine: cooked rice. It's served with every meal, prepared in a multitude of ways, served in bowls or formed into balls or cakes.
  • Maki - Sushi
  • Made by placing rice, fish (and often a cucumber) on a nori seaweed sheet, which is then rolled up with the ingredients inside. A bamboo mat is often used to roll maki-sushi. A long roll is thus formed, which is then cut up into thinner pieces.
  • Tempura
  • Small bits of fish, sea food, vegetables and mushrooms dipped in a special batter and then briefly deep-fried. They're crunchy and delicious.
  • Undon and Somen
  • Wheat noodles -- and Soba, buckwheat noodles. Noodles serve not only as an addition to soups, but are a dish in their own right. Cold noodles with sauce are a popular summertime dish.
  • Tofu
  • A soy milk curd. An important part of oriental dishes, whether vegetarian or not.
  • Dashi
  • A seaweed broth used to make soups.
  • Sushi
  • By far the most famous Japanese dish. It's made of rice and various sea foods, fish, vegetables, mushrooms and eggs. It's made in a variety of ways, but regardless of the method, the rice is always seasoned with rice vinegar. The origins of the dish date back to the 8th century. Fresh fish meat was wrapped in rice and seaweed and, thus secured, it was distributed into various parts of the empire. The hand-made nigiri-sushi is the most popular variety of sushi. The rice is formed into oblong mounds, over which a slice of fish meat is draped.
  • Miso
  • A soy paste serving as basis for the soup by the same name.
  • O-cha
  • Green tea, served after every meal and during social meetings. Brewed for 2-3 minutes at 80 degrees Celsius (176 degrees Fahrenheit).
  • Sashimi
  • Thin slices of highest-quality raw fish.
  • Sake
  • Słowo to w Japonii oznacza wszelkie napoje alkoholowe. Napój o zawartości od 14-18 procent alkoholu, wytwarzany z ryżu i znany na świecie jako sake, w Japonii nazywa się nihonshu. Tradycyjnie w restauracjach oferowana jest sake na ciepło (zazwyczaj w zimie), lub na zimno. Podaje się ją w swego rodzaju dzbanuszku bez ucha, z którego przelewa się ją potem do niewielkiej, wąskiej czarki (o-choko) i z niej spożywa.
  • Shoyu
  • Wszechobecny sos sojowy. Zastępuje sól, jest przyprawą, a także składnikiem innych sosów i potraw. Inne dobrze znane sosy to sezamowy sporządzany na bazie pasty miso i ponzu z nutą cytrusową, wąskiej czarki (o-choko) i z niej spożywa.
  • Nori, Kombu, Wakame
  • Glony bogate w błonnik, witaminy i minerały. Są składnikiem zdrowych i smacznych sałatek oraz bardzo dekoracyjnym dodatkiem do wielu dań. Paseczkami z nori owinięte są sushi maki.
  • Tsukemono
  • Przetwory kwaszone. W Japonii kwasi się szpinak, kalafiory, chińską kapustę, białą rzodkiew daikon, bakłażany, ogórki, czosnek, rzepę, grzyby, pędy jadalnej paproci, pędy bambusa, kłącza lotosu, kwiaty wiśni japońskiej i wreszcie śliwki Ume, z których powstaje specyficzny japoński przysmak (umeboshi).